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Diploma and Master Theses (authored and supervised):

N. Jakic:
"Bau- und Raumakustik in der Gastronomie: Eine Fallstudie";
Supervisor: A. Mahdavi; Institut für Architekturwissenschaften, Abteilung Bauphysik und Bauökologie, 2016; final examination: 2016-06-21.



English abstract:
The atmosphere in a restaurant is crucial for the economic success of such an establishment. One of the parameters that has great influence on the perception of a space is the acoustics. The present case study investigates the usability and accuracy of
acoustics simulation software based on the acoustical improvement of a restaurant characterised by high reverberation times. The restaurant space was modelled in a CAD tool. Subsequently, sound simulations on the basis of ray tracing were conducted. The
simulated values were compared to the measured reverberation times and made subject to calibration. The initial simulations showed large deviations from the measured values. These occurred mainly due to the uncertainties of input data such as absorption
properties of the used materials. Satisfactory values were obtained after three calibration iterations. Both the calibrated and the non-calibrated computer models were later used for
the elaboration of a proposal for the acoustical improvement. After the implementation of the suggested measure new reverberation time measurements were carried out. The
target value set for the reverberation time was largely achieved. The measured values were compared with the results from both simulations (non-calibrated and calibrated). The
simulation based on the calibrated model proved to be the more accurate one.

German abstract:
Die Atmosphäre in einem Restaurant ist ausschlaggebend für das Wohlbefinden des Gastes und somit auch für den Erfolg des Gastronomen. Viele Parameter haben Einfluss darauf, dazu zählt unter anderem auch die Raumakustik. Geschlossene Räume mit hoher
Besucherdichte benötigen genaue akustische Planung, um dann entsprechend dem gastronomischen Konzept auch zum Erfolg zu führen. Mit der vorliegenden Fallstudie werden anhand eines Restaurantumbaus die Möglichkeiten der akustischen Simulation
für die Planung untersucht. Hierfür wurden vor Ort Nachhallzeiten vor dem Umbau gemessen, dann wurde ein digitales Model erstellt, welches als Grundlage für die Simulation diente. In einem weiteren Schritt wurde die akustische Simulation durchgeführt und schließlich das Modell mithilfe der Messergebnisse kalibriert. Dieses Modell wurde für die Planung der akustischen Maßnahmen verwendet. Nach der Umsetzung der vorgeschlagenen Maßnahmen wurden erneut Messungen vorgenommen und somit das Model überprüft. Schlussendlich wurden die Ergebnisse analysiert und Vorschläge für
eine erfolgreiche akustische Planung mit zu Hilfenahme von Simulation formuliert.

Keywords:
Raumakustik, Gastronomie, Nachhallzeit, ODEON, Kalibrierung

Created from the Publication Database of the Vienna University of Technology.